Lysine bioavailability in two soybean meals with differentlevel of urease activity in broiler chicks

Authors

  • Arturo Cortes Cuevas Universidad Nacional Autónoma de México
  • Carlos Martínez Amezcua Ajinomoto Biolatina Industria & Comercio Ltda
  • Gabriela Gómez Verduzco Universidad Nacional Autónoma de México
  • Carlos López Coello Universidad Nacional Autónoma de México
  • Ernesto Avila González Universidad Nacional Autónoma de México

Keywords:

Soybean meal, Urease activity, Broilers, Lysine bioavailability, Performance.

Abstract

In  order  to  study  bioavailability  of  lysine  of  two  soybeans  meals  (PSA  and  PSB)  for  broilers  with  different  ureaseactivity  (UA of  0.11 and  0.17 units  of  pH change),  an experiment  was  performed.  Two  hundred  and  ten (210)  chicksRoss  were  used  from  1  to  21  d  of  age,  in  a  completely  randomized  design  with  7  treatments  with  three  replicateseach  one. Treatments  were: 1)  Basal  diet sorghum-soybean  meal (deficient  in  lysine), 2)  Basal  diet+0.05%  L-lysine,3)  Basal diet+0.10%  L-lysine,  4) Basal  diet+0.05%  lysine from  PSA, 5)  Basal  diet+0.10% lysine  from  PSA,  6)  Basaldiet+0.05%  lysine from  PSB and  7)  Basal diet+0.10%  lysine  from  PSB.  The  growth  results  obtained  were  explainedby multiple linear regression equation, based on the data of weight gain, consumption of synthetic lysine  and intakesof  lysine  from  soybean  meals:  Y=X1+  Y=  375.419  +  0.0378  X1  +  0.0366  X2  +  0.0376  X3;  where  X1  accountedsupplementation  with  L-lysine,  X2  with  PSA  (with  addition  of  raw  hull)  and  X3  with  PSB  (with  addition  of  cockedhull).  Comparison  of  the  PSA  or  PSB  slopes  with  the  L-lysine  slope  (i.e.  100  %  bioavailability)  showed  them  all  tohave  >95  %  lysine  availability:  PS  A=  97  %,  PSB=  99  %.  These  results  indicate  that  UA  of  soybean  meal  affectedthe  bioavailability  of  lysine;  therefore  more  than  0.12  urcase  activity  units  of  pH  change,  lower  is  the  availability.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Arturo Cortes Cuevas, Universidad Nacional Autónoma de México

Centro de Enseñanza, Investigación y Extensión en Producción Avícola, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Carlos Martínez Amezcua, Ajinomoto Biolatina Industria & Comercio Ltda

Ajinomoto Biolatina Industria & Comercio Ltda

Gabriela Gómez Verduzco, Universidad Nacional Autónoma de México

Departamento de Producción Animal: Aves, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Carlos López Coello, Universidad Nacional Autónoma de México

Departamento de Producción Animal: Aves, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Ernesto Avila González, Universidad Nacional Autónoma de México

Centro de Enseñanza, Investigación y Extensión en Producción Avícola, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Published

2014-06-06

How to Cite

Cortes Cuevas, A., Martínez Amezcua, C., Gómez Verduzco, G., López Coello, C., & Avila González, E. (2014). Lysine bioavailability in two soybean meals with differentlevel of urease activity in broiler chicks. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 5(1), 17–24. Retrieved from https://cienciaspecuarias.inifap.gob.mx/index.php/Pecuarias/article/view/3206
Metrics
Views/Downloads
  • Abstract
    553
  • PDF (Español)
    424

Issue

Section

Articles

Metrics

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>