Changes in the water soluble fraction of eggs from hens fed with shrimp meal stored at different times and temperatures

Authors

  • María Elena Carranco Jáuregui Depto. Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Vasco de Quiroga No. 15, Col. Belisario Domínguez Sección XVI, Ciudad de México. México.
  • Silvia Carrillo-Domínguez Depto. Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Vasco de Quiroga No. 15, Col. Belisario Domínguez Sección XVI, Ciudad de México. México.
  • Benjamín Fuente-Martínez Centro de Experimentación, Investigación y Extensión en Producción Avícola, UNAM, Ciudad de México, México.
  • Ernesto Ávila-González Centro de Experimentación, Investigación y Extensión en Producción Avícola, UNAM, Ciudad de México, México.
  • María de Lourdes Solano Depto. Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Vasco de Quiroga No. 15, Col. Belisario Domínguez Sección XVI, Ciudad de México. México.

DOI:

https://doi.org/10.22319/rmcp.v8i4.4183

Keywords:

Shrimp heads meal, Egg quality, Storage.

Abstract

The objective of this study was to determine the effect of storage conditions on the water soluble fraction in eggs from hens fed with a conventional diet and a 20 % shrimp by-products meal (SBPM). Ninety (90) Isa-Brown laying hens 32 wk age were distributed in two treatments: Control and SBPM. The productive variables were evaluated during 4 wk. Eggs (n= 250) collected for this study, were stored at 15 and 30 d/ 20° and 4 °C, taking as reference fresh eggs (not stored). The parameters studied were egg weight, Haugh Units, pH, crude protein, essential amino acids and water soluble vitamins. The results were analyzed using a 2x2x3 factorial design and the differences between means were compared using the Tukey test. The data obtained showed that the quality indexes of the water soluble fraction of egg were significantly affected (P<0.05) by the time and the temperature of storage and differences (P<0.05) in protein alone due to the effect of SBPM inclusion. At room temperature (20 °C) and longer storage time (30 d), a decrease in internal egg quality was observed according to the results of this study. Therefore, it is concluded that both temperature and time are one of the main factors influencing the eggs quality of the water-soluble fraction of the egg during storage.

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Author Biographies

María Elena Carranco Jáuregui, Depto. Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Vasco de Quiroga No. 15, Col. Belisario Domínguez Sección XVI, Ciudad de México. México.

Dra. en Ciencias Biologicas y de la Salud

Departamento de Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo.

Investigador en Ciencias Médicas "C"

SNI nivel I

Silvia Carrillo-Domínguez, Depto. Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Vasco de Quiroga No. 15, Col. Belisario Domínguez Sección XVI, Ciudad de México. México.

Jefe del Departamento de Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo

Dra. en Ciencias de la Salud y Producción Animal

Investigador en Ciencias Médicas "D"

SNI nivel I

Benjamín Fuente-Martínez, Centro de Experimentación, Investigación y Extensión en Producción Avícola, UNAM, Ciudad de México, México.

Centro de Experimentación, Investigación y Extensión en Producción Avícola (CEIEPAv)

Dr. en Ciencias de la Salud y Producción Animal

Técnico Académico Titular "C"

SNI nivel I

 

Ernesto Ávila-González, Centro de Experimentación, Investigación y Extensión en Producción Avícola, UNAM, Ciudad de México, México.

Director Técnico del Centro de Experimentación, Investigación y Extensión en Producción Avícola (CEIEPAv)

Profesor Emérito

SNI nivel III

María de Lourdes Solano, Depto. Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Vasco de Quiroga No. 15, Col. Belisario Domínguez Sección XVI, Ciudad de México. México.

Departamento de Nutrición Animal Dr. Fernando Pérez-Gil Romo

Lic. en Nutrición

Investigador en Ciencias Médicas "A"

 

References

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Published

2017-09-30

How to Cite

Carranco Jáuregui, M. E., Carrillo-Domínguez, S., Fuente-Martínez, B., Ávila-González, E., & Solano, M. de L. (2017). Changes in the water soluble fraction of eggs from hens fed with shrimp meal stored at different times and temperatures. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 8(4), 365–373. https://doi.org/10.22319/rmcp.v8i4.4183
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