Nitrogen balance, ammonia and odor emissions ingrowing pigs fed reduced protein diets

Authors

  • Harold Anindo Rachuonyo University of Eldoret, School of Agriculture & Biotechnology, Department of Animal Science
  • Michael Ellis Department of Animal Science, University of Illinois
  • Diego Braña Varela Centro Nacional de Investigación Disciplinaria en Fisiología y Mejoramiento Animal, INIFAP
  • Stanley Evan Curtis Department of Animal Science, University of Illinois
  • José Antonio Cuarón Ibargüengoytia Centro Nacional de Investigación Disciplinaria en Fisiología y Mejoramiento Animal, INIFAP

DOI:

https://doi.org/10.22319/rmcp.v6i2.4056

Keywords:

Ammonia, Nitrogen Balance, Odor, Pig Manure

Abstract

The  effect  of  reducing the  crude  protein (CP)  levels  in diets  fed  to  growing  pigs, was  evaluated  in two  experiments,each  using  two  diets  formulated  to  contain  either  a  normal  (19%)  or  a  reduced  CP  level  (14%),  with  constantlevels  for  standardized  ileal  digestible  lysine  (0.85%),  and  metabolizable  energy  (3.37  Mcal  ME/kg).  Exp  Imeasured  the  N  balance  of  pigs  (n=  24)  initially  weighing  17.7±1.29  kg,  while  Exp  II  used  24  pigs  from  17.9±0.76kg  to  assess  aerial  ammonia  (NH3)  emissions  and  odor  levels  in  dynamic  airflow  chambers  for  21  d.  InExperiment  I,  N  intake  (26.6  %),  urinary  N  (56  %),  and  total  N  excretion  (41  %)  were  lower  (P<0.001)  for  thereduced  CP  level,  while  fecal  N  excretion  was  similar  (P>0.4).  In  Experiment  II,  reducing  dietary  CP  did  not  affect(P>0.10)  growth  performance,  but  tended  to  reduce  (P<0.10)  manure  pH  (6.71,  normal  and  6.21±0.186  forreduced  CP)  and  NH3  emissions,  which  were  diminished  after  d-9  trial    (dietary  CP  and  days  in  the  experimentinteracted,  P<0.001).  Odor  levels  measured  on  d-14  and  21  of  the  study,  assessed  by  olfactometry,  did  not  differbetween  treatments  (512  and  540±115.6  threshold  units  for  the  reduced  and  normal  CP  diets),  but  increased(P<0.01)  with  time  on  feed  (440  and  612  ±  111.3  threshold  units  on  d-14  and  21,  respectively).  These  resultssuggest  that each  one percentage  unit  reduction  in  dietary  CP (combined  with  the  appropriate  AA  supplementation)lowers  N  excretion  (by  8  %)  and  NH3  emissions  from  manure  (by  15  %),  with  no  effect  on  manure  odor.

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Published

2015-05-06

How to Cite

Rachuonyo, H. A., Ellis, M., Braña Varela, D., Curtis, S. E., & Cuarón Ibargüengoytia, J. A. (2015). Nitrogen balance, ammonia and odor emissions ingrowing pigs fed reduced protein diets. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 6(2), 119–136. https://doi.org/10.22319/rmcp.v6i2.4056
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