Business models for sheep production in the Northeast and center of the State of Mexico

Authors

  • Judith Calderón-Cabrera Universidad Autónoma Chapingo. Centro de Investigaciones Económicas Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM). Km 38.5 Carretera México-Texcoco, C.P. 56230, Chapingo, Estado de México, México. http://orcid.org/0000-0002-5274-3303
  • Vinicio Horacio Santoyo-Cortés Universidad Autónoma Chapingo. Centro de Investigaciones Económicas Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM). Km 38.5 Carretera México-Texcoco, C.P. 56230, Chapingo, Estado de México, México. http://orcid.org/0000-0003-0400-1724
  • Enrique Genaro Martínez-González Universidad Autónoma Chapingo. Centro de Investigaciones Económicas Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM). Km 38.5 Carretera México-Texcoco, C.P. 56230, Chapingo, Estado de México, México. http://orcid.org/0000-0001-9312-5002
  • Víctor Herminio Palacio-Muñoz Universidad Autónoma Chapingo. Centro de Investigaciones Económicas Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM). Km 38.5 Carretera México-Texcoco, C.P. 56230, Chapingo, Estado de México, México. http://orcid.org/0000-0003-4754-2248

DOI:

https://doi.org/10.22319/rmcp.v13i1.5816

Keywords:

Sheep farming, Sheep, Family companies, Environment

Abstract

Sheep farming is important because of the growing demand and the benefits it generates. However, to boost its productivity, it is required to know its business characteristics. The objective of the research was to explain the environment in which production takes place and to define the main business models, to specify their development prospects. A semi-structured interview was applied to 32 companies. To analyze the profile of the producer and the production unit, descriptive statistics was used and to typify the companies depending on their business model, a cluster analysis was used. It was found that, due to the proximity to large urban centers, production is located in a peri-urban area with high demand for resources such as land and water, participates in a short-circuit commercial chain and producers carry out the activity in a complementary way. Under this context, three business models were identified: i) the traditional, which offers animals without differentiated attributes, without making productive and commercial improvements, which develops the activity in an inertial way and without prospects for improvement; ii) the intermediate, which shows greater willingness to apply technical, commercial and managerial knowledge, due to the schooling of its producers; and iii) the specialized, where a better productive management is carried out, offering high-value products. It is concluded that, to boost productivity, it is necessary to take into account the business model and the environment, because only once the needs of the market are met, producers will improve their competitiveness.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Enrique Genaro Martínez-González, Universidad Autónoma Chapingo. Centro de Investigaciones Económicas Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM). Km 38.5 Carretera México-Texcoco, C.P. 56230, Chapingo, Estado de México, México.

Ingeniero agrónomo especialista en zootecnia (2001), con maestría en ciencias en producción animal (2005) y doctor en problemas económico agroindustriales (2012) por la Universidad Autónoma Chapingo (UACh) en México. Es investigador en el Centro de Investigaciones Económicas, Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM) de la UACh, donde participa en la línea de investigación relacionada con extensión agrícola y la gestión de la innovación en unidades de producción agropecuaria, así como en el diseño y evaluación de políticas públicas de combate a la pobreza a través de proyectos agropecuarios.

References

Coronado-Minjarez AM, Figueroa-Rodríguez KA, Figueroa-Sandoval B, García-Herrera JE, Ramírez-López A. Caracterización y clasificación de los productores del Altiplano Oeste Potosino, México: Una propuesta de tipología multidimensional. Agric Soc Desar 2019;16:373–397. doi:10.1017/CBO9781107415324.004.

Vázquez-Martínez I, Jaramillo-Villanueva JL, Bustamante-González A, Vargas-López S, Calderón-Sánchez F, Torres-Hernández G, et al. Estructura y tipología de las unidades de producción ovinas en el centro de México. Agric Soc Desar 2018;15:85–97. doi:10.22231/asyd.v15i1.750.

Estévez-Moreno LX, Sánchez-Vera E, Nava-Bernal G, Estrada-Flores JG, Gómez-Demetrio W, Sepúlveda WS. The role of sheep production in the livelihoods of Mexican smallholders: Evidence from a park-adjacent community. Small Ruminant Res 2019;178:94–101. doi:10.1016/j.smallrumres.2019.08.001.

Hernández Valenzuela D, Sánchez Vera E, Gómez Demetrio W, Martínez García CG. Caracterización productiva y socioeconómica del sistema de producción ovina, en un área natural protegida de México. Rev Mex Cienc Pecu 2019;10(4):951–965.

Herrera Haro JG, Álvarez Fuentes G, Bárcena Gama R, Núñez Aramburu JM. Caracterización de los rebaños ovinos en el sur de Ciudad de México, México. Acta Univ 2019;29:1–15. doi:10.15174/au.2019.2022.

Nuncio-Ochoa G, Nahed T, Díaz Hernández B, Escobedo Amezcua F, Salvatierra Izaba EB. Caracterización de los sistemas de producción ovina en el estado de Tabasco. Agrociencia 2001;35(4):469–477.

Vázquez Martínez I, Vargas López S, Zaragoza Ramírez JL, Bustamante González A, Calderón Sánchez F, Rojas Álvarez J, et al. Tipología de explotaciones ovinas en la Sierra Norte del estado de Puebla. Téc Pecu Méx 2009;47(4):357–369.

Calderón Cabrera J. Modelos de negocio en producción de ovinos para carne en el Estado de México [tesis maestría]. Chapingo. Estado de México, México. Universidad Autónoma Chapingo. 2020.

Vargas Del Ángel MÁ, Muñoz Rodríguez M, López Tirado Q. Modelos de negocio de dos líderes latinos en carne bovina. Rev Glob Negocios 2015;3(1):69–82.

Belussi F, Orsi L, Savarese M. Mapping business model research: A document bibliometric analysis. Scand J Manag 2019;35:101048. doi:10.1016/j.scaman.2019.101048.

Ricart JE. Modelo de negocio: el eslabón perdido en la dirección estratégica. Universia Bus Rev 2009:12–25.

Osterwalder A, Pigneur Y. Generación de modelos de negocio. 1a ed. Clark T, editor. Barcelona, España; 2010. doi:10.1016/S0737-6782(96)90159-9.

Fjeldstad ØD, Snow CC. Business models and organization design. Long Range Plann. 2018;51(1):32–39. doi:10.1016/j.lrp. 2017.07.008.

Cortés-Morales GV, Santoyo-Cortés VH, Altamirano-Cárdenas JR, Olivares-Gutiérrez R. Modelos de negocio de empresas de horticultura protegida en Texcoco, México. Agroproductividad 2018;11(9):105–110.

Coutiño-Puchuli V, Santoyo-Cortés VH, Flores-Verduzco JJ, Muñoz-Rodríguez M. Análisis comparativo de dos organizaciones de pequeños productores de café de Oaxaca, México. Rev Tur Econ Neg 2017;3:41–57.

Vargas-Del Ángel MÁ, Muñoz-Rodríguez M, Santoyo Cortés HV. Estrategias de diferenciación en cuatro modelos de negocio de carne bovina. Rev Glob Neg 2015;3(2):29–48. doi:10.1007/BF00991534.

Orona Castillo I, López Martínez JD, Vázquez Vázquez C, Salazar Sosa E, Ramírez Ramírez ME. Análisis microeconómico de una unidad representativa de producción de carne de ovino en el Estado de México bajo un sistema de producción semi intensivo. Rev Mex Agroneg 2014;34:720–728.

Hernández-Marín JA, Valencia-Posadas M, Ruíz-Nieto JE, Mireles-Arriaga AI, Cortez-Romero C, Gallegos-Sánchez J. Contribución de la ovinocultura al sector pecuario en México. Agroproductividad 2017;10(3):87–93.

Mondragón-Ancelmo J, Hernández-Martínez J, Rebollar-Rebollar S, Mohamed Salem AZ, Rojo-Rubio R, Domínguez-Vara IA, et al. Marketing of meat sheep with intensive finishing in southern State of Mexico. Trop Anim Health Prod 2014;46:1427–1433. doi:10.1007/s11250-014-0659-5.

Cuéllar Ordaz JA, Tórtora Pérez J, Trejo González A, Román Reyes P. La producción ovina mexicana: particularidades y complejidades. México: Universidad Nacional Autónoma de México. Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán; 2012. http://repositorio.unan.edu.ni/2986/1/5624.pdf.

SIAP. Anuario estadístico de la producción ganadera. https://nube.siap.gob.mx/cierre_pecuario/. 2021. Consultado Mar 5, 2021.

Martínez-González EG, Muñoz-Rodríguez M, García-Muñiz JG, Santoyo-Cortés VH, Altamirano Cárdenas JR, Romero-Márquez C. El fomento de la ovinocultura familiar en México mediante subsidios en activos: lecciones aprendidas. Agron Mesoam 2011;22(2):367–377.

Pérez C. Técnicas de análisis multivariante de datos: Aplicaciones con SPSS. (Capella I, ed.). Madrid, España: Pearson Prentice Hall; 2004.

Partida de la Peña JA, Ríos Rincón FG, De la Cruz Colín L, Domínguez Vara IA, Buendía Rodríguez G. Caracterización de las canales ovinas producidas en México. Rev Mex Cienc Pecu 2017;8(3):269–277.

Rodríguez-Galaviz JR, Vargas-López S, Zaragoza-Ramírez JL, Bustamante-González, A, Ramírez-Bribiesca E, Guerrero-Rodríguez JD, et al. Evaluación territorial de los sistemas de producción ovina en la región nor-poniente de Tlaxcala. Rev Mex Cienc Pecu 2011;2(1):53–68.

Espejel García A, Barrera Rodríguez AI, Cuevas Reyes V, Ybarra Moncada MC. Gestión de conocimiento y uso de innovaciones en sistemas agropecuarios: una aplicación en la cadena ovinos. Rev Mex Cienc Agríc 2017;8(7):1661–1666.

McCoard SA. Issues and opportunities to capitalize on increased litter size in hill country sheep farming systems: A New Zealand perspective. Anim Front 2017;7(3):32–37. doi:10.2527/af.2017-0126.

Michalk DL, Kemp DR, Badgery WB, Wu J, Zhang Y, Thomassin PJ. Sustainability and future food security: A global perspective for livestock production. L Degrad Dev 2019;30:561–573. doi:10.1002/ldr.3217.

Camacho RJC, Hernández HJE, Villarreal EBOA, Franco GFJ, Camacho Becerra CA. Análisis económico de la engorda de ovinos en una granja integral en el estado de Puebla, México. Rev Mex Agronegocios 2018;42:819-826.

Morris ST, Kenyon PR. Intensive sheep and beef production from pasture: A New Zealand perspective of concerns, opportunities and challenges. Meat Sci 2014;98:330–335. doi:10.1016/j.meatsci.2014.06.011.

OCDE-FAO. Carne. En: OCDE-FAO Perspectivas Agrícolas 2019‑2028. Roma; 2019:175–189. doi:10.1787/7b2e8ba3-es.

Montossi F, Font-i-Furnols M, del Campo M, San Julián R, Brito G, Sañudo C. Sustainable sheep production and consumer preference trends: Compatibilities, contradictions, and unresolved dilemmas. Meat Sci 2013;95(4):772–789. doi:10.1016/j.meatsci.2013.04.048.

Published

2022-04-11

How to Cite

Calderón-Cabrera, J., Santoyo-Cortés, V. H., Martínez-González, E. G., & Palacio-Muñoz, V. H. (2022). Business models for sheep production in the Northeast and center of the State of Mexico. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 13(1), 145–162. https://doi.org/10.22319/rmcp.v13i1.5816
Metrics
Views/Downloads
  • Abstract
    872
  • PDF (Español)
    762
  • PDF
    326
  • Texto completo (Español)
    2142

Metrics

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)