Presence of aflatoxin B1 in goat feed in goat milk production units of the Mexican Highlands

Authors

  • José Jesús Pérez González Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México.
  • Salvador Vega y León Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México.
  • Rey Gutiérrez Tolentino Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México.
  • Beatriz Sofia Schettino Bermúdez Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México.
  • Fátima Itzel Martínez Solis Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México.
  • Arturo Camilo Escobar Medina Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México. Centro Nacional de Sanidad Agropecuaria (CENSA). San José de las Lajas, Mayabeque, Cuba.

DOI:

https://doi.org/10.22319/rmcp.v12i2.4856

Keywords:

Aflatoxin B1, Concentrate, Silage, HPLC, Lactating goats

Abstract

The presence of aflatoxins in silage and grains intended for feeding lactating ruminants entails a problem for animal health and milk safety. The objective of this study was to determine the aflatoxin B1 content in feed consumed by goats from four goat milk production units in the Mexican highlands (MHL). Samples (n= 47) of concentrates and 29 samples of silage from four goat milk production units in the Mexican Highlands (MHL) were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC), using a reversed-phase column and fluorescence detection after the derivatization of aflatoxins. The results showed that 38.29 % and 31.02 % of the concentrate and silage samples, respectively, had AfB1 levels above the maximum permissible limit established by the European Union (EU) (0.05 µg/kg); while 29.78 % and 10.34 % for concentrates and silage, respectively, presented values higher than the 20 µg/kg proposed by the official Mexican standard. The results obtained corroborate the current problem of the presence of aflatoxins in the diet of lactating goats, as this toxin can be metabolized into aflatoxin M1 and affect the safety of milk and milk derivatives.

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Author Biographies

José Jesús Pérez González, Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México.

Maestría en Ciencias Agropecuarias; Doctorado en Ciencias Biológicas y de la Salud. Profesor titular C de tiempo indeterminado en la Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Xochimilco Adsccrito al departamento de Producción Agrícola y Animal

Investigaciones en Contaminación ambiental e inocuidad alimentaria

Arturo Camilo Escobar Medina, Universidad Autónoma Metropolitana. Departamento de Producción Agrícola y Animal. Calzada del Hueso 1100, Col. Villa Quietud, Delegación Coyoacán, 04960, Ciudad de México, México. Centro Nacional de Sanidad Agropecuaria (CENSA). San José de las Lajas, Mayabeque, Cuba.

Profesor Investigador del Departamento de Producción Agrícola y Animal

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Published

2021-09-15

How to Cite

Pérez González, J. J., Vega y León, S., Gutiérrez Tolentino, R., Schettino Bermúdez, B. S., Martínez Solis, F. I., & Escobar Medina, A. C. (2021). Presence of aflatoxin B1 in goat feed in goat milk production units of the Mexican Highlands. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 12(2), 598–608. https://doi.org/10.22319/rmcp.v12i2.4856
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