Characterization of fetal bovine serum obtained from the meat industry for cell culture

Autores/as

  • Francisco Javier Preciado-Gutiérrez Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Maestría en Investigación Biomédica. Aguascalientes, México
  • David Masuoka-Ito Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.
  • José Luis Barrera-Bernal Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.
  • Bryan Ivan Martín del Campo-Téllez Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.
  • Vicente Esparza-Villalpando Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.
  • Ricardo Ernesto Ramírez-Orozco Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Drepartamento de Nurición. Aguascalientes, México.

DOI:

https://doi.org/10.22319/rmcp.v14i2.6277

Palabras clave:

Fetal bovine serum, Supplement, Production, Sterile, International Serum Industry Association

Resumen

The present work aims to characterize a fetal bovine serum (FBS) obtained from the meat industry for use in cell culture. FBS is the most widely used supplement for cell culture since its complex composition provides the necessary nutrients for the growth of most cells. It is a by-product of the meat industry, and its availability and production depend mainly on two uncontrollable external factors, climatic conditions and changes in beef consumption. According to the strict quality features of the International Serum Industry Association (ISIA), tests for total proteins, osmolarity, presence or absence of pathogenic biological agents, pH, DNA concentration, biological contaminants, negative results, and cell viability were performed. The characterization of the serum in the DNA and total protein concentration tests showed significant differences. Additionally, osmolarity and pH did not present significant differences between groups. Regarding the viability test, no complication for cell growth was observed despite the differences found in the characterization. The results showed that the serum obtained from the meat industry could maintain cell cultures and allow cell proliferation compared to commercial serum. Furthermore, if FBS is not available, some kinds of plasma can be used as a surrogate to maintain cell cultures.

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Biografía del autor/a

Francisco Javier Preciado-Gutiérrez, Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Maestría en Investigación Biomédica. Aguascalientes, México

Graduate student at the Master’s in Biomedical Research Program, Universidad Autónoma de Aguascalientes, Aguascalientes, Aguascalientes, 20131, Aguascalientes, AGS, México.

David Masuoka-Ito, Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.

Secretario de Investigación y Posgrado

Centro de Ciencias de la Salud

Universidad Autónoma de Aguascalientes

Adscrito al Departamento de Nutrición

José Luis Barrera-Bernal, Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.

Department of Stomatology, Unidad Médico-Didáctica, Universidad Autónoma de Aguascalientes, Aguascalientes, Aguascalientes, 20131, Aguascalientes, AGS, México.

Bryan Ivan Martín del Campo-Téllez, Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.

Department of Stomatology, Unidad Médico-Didáctica, Universidad Autónoma de Aguascalientes, Aguascalientes, Aguascalientes, 20131, Aguascalientes, AGS, México.

Vicente Esparza-Villalpando, Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Unidad Médico-Didáctica, Departmento de Estomatología. Aguascalientes, México.

Department of Stomatology, Unidad Médico-Didáctica, Universidad Autónoma de Aguascalientes, Aguascalientes, Aguascalientes, 20131, Aguascalientes, AGS, México.

Ricardo Ernesto Ramírez-Orozco, Universidad Autónoma de Aguascalientes. Centro de Ciencias de la Salud. Drepartamento de Nurición. Aguascalientes, México.

Department of Nutrition, Health Sciences Center, Universidad Autónoma de Aguascalientes, Aguascalientes, Aguascalientes, 20131, Aguascalientes, AGS, México.  

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Publicado

03.04.2023

Cómo citar

Preciado-Gutiérrez, F. J., Masuoka-Ito, D., Barrera-Bernal, J. L., Martín del Campo-Téllez, B. I., Esparza-Villalpando, V., & Ramírez-Orozco, R. E. (2023). Characterization of fetal bovine serum obtained from the meat industry for cell culture. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 14(2), 277–291. https://doi.org/10.22319/rmcp.v14i2.6277
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