Traditional ranchero Jarocho cheese: a multidisciplinary study from a typicity approach

Autores/as

  • José Manuel Juárez-Barrientos Universidad del Papaloapan Campus Loma Bonita/DES Ciencias Agropecuarias, Av. Ferrocarril S/N, Cd. Universitaria, C.P. 68400 Loma Bonita, Oaxaca, México. http://orcid.org/0000-0003-4039-8028
  • Pablo Díaz-Rivera Colegio de Postgraduados. Campus Veracruz. https://orcid.org/0000-0003-0463-4628
  • Emmanuel de Jesús Ramírez-Rivera Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico Superior de Zongolica. https://orcid.org/0000-0002-3865-1314
  • Jesús Rodríguez-Miranda Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México. http://orcid.org/0000-0002-1290-5670
  • Cecilia Eugenia Martínez-Sánchez Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México. http://orcid.org/0000-0001-8098-9610
  • Roselis Carmona-García Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México. https://orcid.org/0000-0003-0307-1413
  • Erasmo Herman-Lara Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México. http://orcid.org/0000-0001-9766-0563

DOI:

https://doi.org/10.22319/rmcp.v12i2.5230

Palabras clave:

Raw milk, Traditional cheese, Typicity, Milk production systems

Resumen

The objective was to integrate the information of the local milk production system, physicochemical and microbiological characteristics of the milk; elaboration process, and physicochemical, microbiological, and sensory characteristics of cheese to establish its typicity. The manufacturing of the cheese in most of the dairies studied has registered the operation of three generations of families. Variability in their chemical composition, microbiological, colour, texture and sensory was related with time and number of turns during the pressing, amount of added salt and vegetal fat. Cheeses with less pressing time had higher moisture content and less protein and fat content. The bacterial counts were related to milk quality tests, training courses and material of containers. These factors also affected the hardness of the cheese. Those with added vegetable fat and with high salt content had the highest hardness. The Hue angle (h°) of the cheeses indicated a tonality close to yellow (90°). Difference in chromaticity (C*) can be related to the use of vegetable fat. Cheeses with higher moisture content were brighter (L*) and had less color saturation. The sensory evaluation showed that the most typical cheeses were perceived in the attributes as salty, milk aroma, and serum and milking smell. Applying sanitation measures of milk collection, good cheese manufacturing practices and avoiding the addition of vegetable fat, it could be possibly getting a legal-commercial protection of the ranchero Jarocho cheese.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

José Manuel Juárez-Barrientos, Universidad del Papaloapan Campus Loma Bonita/DES Ciencias Agropecuarias, Av. Ferrocarril S/N, Cd. Universitaria, C.P. 68400 Loma Bonita, Oaxaca, México.

Posgrado en Ciencias de los Alimentos y Biotecnología, Tierra Blanca, Veracruz, México

Pablo Díaz-Rivera, Colegio de Postgraduados. Campus Veracruz.

Ganadería Tropical. Posgrado

Emmanuel de Jesús Ramírez-Rivera, Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico Superior de Zongolica.

Orizaba, Ver. México.

Jesús Rodríguez-Miranda, Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México.

Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Tuxtepec, Oaxaca, México. C.P. 68350

Cecilia Eugenia Martínez-Sánchez, Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México.

Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Tuxtepec, Oaxaca, México. C.P. 68350

Roselis Carmona-García, Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México.

Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Tuxtepec, Oaxaca, México. C.P. 68350

Erasmo Herman-Lara, Tecnológico Nacional de México/Instituto Tecnológico de Tuxtepec. Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Av. Dr. Víctor Bravo Ahuja No. 561. Col. Predio el Paraíso. 68350 Tuxtepec, Oaxaca, México.

Depto. de Ingeniería Química y Bioquímica. Tuxtepec, Oaxaca, México. C.P. 68350

Citas

Sharif MS, Zahari M, Nor N, Muhammad R. The importance of knowledge transmission and its relation towards the Malay traditional food practice continuity. Procedia Soc Behav Sci 2016;222:567–577.

Scintu M, Piredda G. Typicity and biodiversity of goat and sheep milks products. Small Ruminant Res 2007;68:221–231.

Figueroa-Romero R, Ranchero-Ventura P. Reflexiones teórico-metodológicas en la construcción del conocimiento en multidisciplina (interdisciplina). Estado de Derecho y Democracia. En: IV Encuentro Latinoamericano de Metodología de las Ciencias Sociales. La investigación social ante desafíos transnacionales: procesos globales, problemáticas emergentes y perspectivas de integración regional. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación. Centro Interdisciplinario de Metodología de las Ciencias Sociales. 2014.

Silva P, Freitas J, Silva C, Perestrelo R, Nunes F, Câmara JS. Establishment of authenticity and typicality of sugarcane honey based on volatile profile and multivariate analysis. Food Control 2017;73:1176–1188.

Lenglet F. Influence of terroir products meaning on consumer’s expectations and likings. Food Quality Preference 2014;32:264-270.

Torres-Llanez MJ, Vallejo-Cordoba B, Díaz-Cinco ME, Mazorra-Manzano M, González-Córdova AF. Characterization of the natural microflora of artisanal Mexican Fresco cheese. Food Control 2006;17:683–690.

Cuevas-González P, Heredia-Castro P, Méndez-Romero J, Hernández-Mendoza A, Reyes-Díaz R, Vallejo-Cordoba B, et al. Artisanal Sonoran cheese (Cocido cheese): an exploration of its production process, chemical composition and microbiological quality. J Sci Food Agric 2017;97(13):4459-4466.

Villegas-Gante A, de la Huerta-Benítez R. Naturaleza, evolución, contrastes e implicaciones de las imitaciones de quesos mexicanos genuinos. Estudios sociales. Hermosillo, Son. 2015;23(45):213-236.

Pomeon T, Barragán-López E, Boucher F, Cervantes-Escoto F. ¿Denominación de origen o denominación genérica?: el caso del queso Cotija. IICA-Mexique. 2009.

INEGI. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. Cría y explotación de animales en Veracruz de Ignacio de la Llave. Censo Agropecuario. 2013.

AOAC. Official Methods of Analysis. 18th Ed. Washington, DC, USA: Association of Official Analytical Chemists. 2005.

Ballester J, Patris B, Symoneaux R, Valentin D. Conceptual vs. perceptual wine spaces: Does expertise matter. Food Qual Prefer 2008;19:267–276.

SAS. User's Guide: Statistics (version 9.3). Cary NC, USA. SAS Inst. Inc. 2011.

XLSTAT. Statistics and Multivariate Analysis (version 1.0). New York NY, USA: Addinsoft; 2009.

Briñez W, Valbuena E, Castro G, Tovar A, Ruiz, RJ. Algunos parámetros de composición y calidad en leche cruda de vacas doble propósito en el municipio Machiques de Perijá Estado Zulia, Venezuela. Revista FCV-LUZ 2008;18:607–617.

Cunha CR, Dias I, Viotto H. Microstructure, texture, colour and sensory evaluation of a spreadable processed cheese analogue made with vegetable fat. Food Res Int 2010; 43:723–729.

Herman-Lara E, Tejeda-Paz M, Martínez-Sánchez C, Rodríguez-Miranda J, Ramírez-Rivera E, Hernández-Santos B, et al. Differential scanning calorimetry coupled with chemometric tools for determining adulteration with vegetable fat in fresh cheeses. LWT Food Sci Technol 2017;85:269–274.

Di Grigoli A, Francesca N, Gaglio R, Guarrasi V, Moschetti M, Scatassa M, et al. The influence of the wooden equipment employed for cheese manufacture on the characteristics of a traditional stretched cheese during ripening. Food Microbiol 2015;46:81–91.

Golić N, Čadež N, Terzić-Vidojević A, Šuranská H, Beganović J, Lozo J, et al. Evaluation of lactic acid bacteria and yeast diversity in traditional white pickled and fresh soft cheeses from the mountain regions of Serbia and lowland regions of Croatia. Int J Food Microbiol 2013;166(2):294–300.

De Marchi M, Bittante G, Dal Z, Dalvit C, Cassandro M. Effect of Holstein Friesian and Brown Swiss breeds on quality of milk and cheese. J Dairy Sci 2008;91:4092–4102.

Juárez-Barrientos J, Díaz-Rivera P, Rodríguez-Miranda J, Martínez-Sánchez C, Hernández-Santos B, Ramírez-Rivera E, et al. Caracterización de la leche y clasificación de calidad mediante análisis Cluster en sistemas de doble propósito. Rev Mex Cienc Pecu 2016;7(4):525–537.

Pantoja J, Reinemann J, Ruegg L. Associations among milk quality indicators in raw bulk milk. J Dairy Sci 2009;92:4978–4987.

Murphy S, Boor K. Trouble-shooting sources and causes of high bacteria counts in raw milk. Dairy Food Environ Sanit 2000;20(8):606–611.

Ramírez-López C, Vélez-Ruiz JF. Quesos frescos: propiedades, métodos de determinación y factores que afectan su calidad. Temas Selectos de Ingeniería de Alimentos 2012;6:131–148.

Aday S, Karagul YY. Physicochemical and sensory properties of Mihalic cheese. Int J Food Prop 2014;17:2207–2227.

Magenis R, Prudêncio S, Fritzen F, Stephan P, do Egito A, Daguer H. Rheological, physicochemical and authenticity assessment of Minas Frescal cheese. Food Control 2014;45:22–28.

Irkin R. Determination of microbial contamination sources for use in quality management of cheese industry: “Dil” cheese as an example. J Verbrauch Lebensm 2010;5:91–96.

Romero-Castillo P, Leyva R, Cruz J, Santos M. Evaluación de la calidad sanitaria de quesos crema tropical mexicanos de la región de Tonalá, Chiapas. Rev Mex Ing Quím 2009;8:111–119.

Torres-Llanez MJ, Vallejo-Cordoba B, Díaz-Cinco ME, Mazorra-Manzano MA, Gonzalez-Cordova AF. Characterization of the natural microflora of artisanal Mexican fresco cheese. Food Control 2006;17(9):683-690.

USDA. Unıted State Department of Agriculture Milk for Manufacturing Purposes and its Production and Processing, Recommended Requirements. Dairy Programs. USA. 2011.

Aldrete-Tapia A, Escobar-Ramírez MC, Tamplin ML, Hernández-Iturriaga M. High-Throughput sequencing of microbial communities in Poro Cheese, an artisanal Mexican cheese. Food Microbiol 2014;44:136–141.

Lobato-Calleros C, Reyes-Hernández J, Beristain C, Hornelas-Uribe Y, Sánchez-García J, Vernon-Carter E. Microstructure and texture of white fresh cheese made with canola oil and whey protein concentrate in partial or total replacement of milk fat. Food Res Int 2007;40:529–537.

Hussein G, Shalaby S. Microstructure and textural properties of Kareish cheese manufactured by various ways. Ann Agric Sci 2014;59:25–31.

Guo L, Hekken L, Tomasula M, Shieh J, Tunick H. Effect of salt on the chemical, functional, and rheological properties of Queso Fresco during storage. Int Dairy J 2011;21:352–357.

Boisard L, Andriot I, Martin C, Septier C, Boissard V, Salles C, et al. The salt and lipid composition of model cheeses modifies in-mouth flavour release and perception related to the free sodium ion content. Food Chem 2014;145:437–444.

Publicado

15.09.2021

Cómo citar

Juárez-Barrientos, J. M., Díaz-Rivera, P., Ramírez-Rivera, E. de J., Rodríguez-Miranda, J., Martínez-Sánchez, C. E., Carmona-García, R., & Herman-Lara, E. (2021). Traditional ranchero Jarocho cheese: a multidisciplinary study from a typicity approach. Revista Mexicana De Ciencias Pecuarias, 12(2), 353–369. https://doi.org/10.22319/rmcp.v12i2.5230
Metrics
Vistas/Descargas
  • Resumen
    912
  • PDF
    452
  • PDF
    1371

Número

Sección

Artículos

Métrica

Artículos similares

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 > >> 

También puede Iniciar una búsqueda de similitud avanzada para este artículo.

Artículos más leídos del mismo autor/a